2014. január 22., szerda

Könnyű pulykafasírt pergős zöldséges rizzsel

Hozzávalók (4 személyre)

Fasírt (10 db)
  • 50 dkg pulyka darálthús
  • 1 tojás
  • fél fej fokhagyma
  • 10 dkg lágy zabpehely
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek Vega mix (zöldségkeverék só nélkül)
  • 2 ek lenmagpehely
  • kb. 5 ek tönköly-/zab-/búzakorpa (teljes kiőrlésű morzsa)
  • 2 ek szezámmag
  • 2 kk só
  • bors
Zöldséges rizs
  • 25 dkg rizs
  • 1 ek étolaj
  • 1 lilahagyma
  • 30 dkg (fagyasztott) zöldség vegyesen

Elkészítés
Fasírt
  1. A zabpelyhet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a tojást, a sót, a borsot, az apróra vágott petrezselymet és fokhagymát, 2 ek tönkölykorpát és a Vega mixet.
  2. Összekeverjük, annyi vizet öntünk hozzá, hogy a zabpehelynek legyen mit felszívnia. 20 percig állni hagyjuk.
  3. Hozzákeverjük a húst, gombócokat formázunk belőle.
  4. Ha úgy látjuk, hogy nem áll össze eléggé, tegyünk még hozzá tönkölykorpát. 
  5. Kevés olvasztott kókuszzsírral kikenünk egy tapadásmentes tepsit. A tönkölykorpa (vagy teljes kiőrlésű morzsa) és a szezámmag keverékébe forgatott fasírtokat egyenként a tepsibe helyezzük úgy, hogy először a fasírt egyik, majd a másik oldalát a tepsihez "dörzsöljük". Így csak kevés zsiradék jut egy-egy fasírtra. Ha kevés a kókuszzsír, még egy keveset kenhetünk a tepsi aljára. A fasírt így jelentősen kevesebb zsiradékot fog tartalmazni, mint bő zsiradékban történő sütés esetén.
  6. 20 perc után megfordítjuk a fasírtokat és a másik oldalukat is 20 percig sütjük.
Zöldséges rizs
  1. A rizst felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, kis sóval ízesítjük és takarékon, fedő alatt pároljuk (olaj nem szükséges hozzá).
  2. Ha már majdnem az egész vizet magába szívta, levesszük a tűzhelyről és hagyjuk, hogy a rizs felszívja a maradék vizet is. Nem kell kevergetni. Így a rizs pergős lesz, a szemek nem tapadnak össze.
  3. A lilahagymát 1 ek olajon megpirítjuk a wokban, hozzáadjuk a zöldségkeveréket (most fagyasztott répa-borsó keverékből készült), kis vizet adunk hozzá.
  4. A zöldségeket fedő alatt pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét őket.
  5. Ha elkészült a zöldség, hozzákeverjük a rizst.
Tippek