2014. május 26., hétfő

Alaprecept és tippek házi kenyér sütéséhez


Hogyan süssünk egészséges, fitti kenyeret otthon? Sok-sok hasznos kenyérsütési tippel!

Fitti házi kenyér alaprecept kenyérsütési tippekkel
A házilag sütött kenyérnél nincs jobb :)

A kenyér elkészítéséhez csupán négy hozzávaló szükséges: élesztő, liszt, víz és só. 

Ezzel szemben a bolti kenyér ezer más dolgot is tartalmazhat, amire tulajdonképpen a kenyérsütéshez nem is lenne szükség: adalékanyagokat, állományjavítókat (mindenféle E: lecitin, aszkorbinsav, tejsav, ecetsav, szorbinsav, tartósítószerek). 

Ha a kenyeret hagyományos, nem pedig "gyorsított eljárással" készítenék, ezekre az adalékanyagokra nem is lenne szükség. Fontos megjegyezni, hogy az ipari kenyérsütésnél alkalmazott adalékanyagok a kenyér megjelenését javítják, nem pedig a tápértékét. A sokszor silány minőségű alapanyagokból is szép, tetszetős külsejű kenyeret lehet sütni. Ellenőrizzük, kérdezzük meg, hogyan és miből készült a kenyér! Vagy nézzük meg a kenyér csomagolását!

A házi kenyér, bár kicsit időigényes, megéri a fáradtságot. A géppel sütött kenyér is nagyon jó, mert legalább tudjuk, hogy mi kerül a kenyérbe. A "kockakenyér" persze nem veheti fel a versenyt a saját kézzel gyúrt kenyérrel, valami olyasmit tartalmaz ugyanis, amivel a gép nem rendelkezik: a kenyér készítőjének az energiáját és szeretetét. Ez pedig egy felbecsülhetetlen hozzávaló :)

 

Alaprecept házi kenyérhez (kb. 75 dkg-os kenyér)


  • 44 dkg liszt
  • 2,5 dkg dkg élesztő
  • 1 mk só
  • 1 mk nádcukor
  • 3 dl víz
  • 1 ek szejtán (búzasikér)

 

Házi kenyér készítése

  1. A cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A szobahőmérsékletű lisztet átszitáljuk (a teljes kiőrlésűt nem szükséges), hozzákeverjük a sikért és a sót.
  3. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük az összetevőket.
  4. Az így kapott (ragacsos) masszát kissé lisztezett deszkára öntjük.
  5. A tésztát addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkre (min. 10 perc) és szép sima felületű cipót kapunk. Csak minimálisan lisztezzük a tésztát.
  6. A letakart tésztát kb. 50-60 percig kelesztjük.
  7. Ha megkelt, a tésztát „kipukkasztjuk”, azaz átgyúrjuk még egyszer, ezúttal csak rövid ideig.
  8. A megformázott cipót lisztezett tepsire helyezzük és letakarva hagyjuk még 15-20 percig kelni.
  9. A cipót a tepsire helyezés után közvetlenül díszíthetjük is: bevagdossuk a tetejét, megvizezzük és megszórjuk különböző magokkal.
  10. A kenyeret 190 fokos előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
  11. A forró kenyeret rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

 

+ Fitti tippek


  • Használjunk a kenyérhez minél több teljes kiőrlésű lisztet, pl. teljes kiőrlésű rozslisztet, tönkölylisztet vagy Graham-lisztet. Búzalisztből válasszuk finomliszt helyett a kenyérlisztet, amely magasabb hamutartalma miatt értékesebb, mint a finomliszt.
  • A rozslisztnek alacsony a sikértartalma, ezért ezt a lisztet mindig keverjük más lisztekkel és adjunk hozzá sikért. Ha kétféle lisztet használunk, akkor jó arány az 50% rozsliszt és 50% kenyérliszt vagy durum simaliszt.
  • A durum simaliszt fehérjetartalma és lassabb felszívódása miatt értékesebb és diétához megfelelőbb is, mint a finomliszt.
  • A finomlisztet javíthatjuk korpa, búzacsíra hozzáadásával (a gabona őrlése során ezeket távolítják el).
  • Minél kevesebb sót használjunk a kenyérhez.
  • A folyadék lehet víz és tej keveréke is.
  • A kenyeret dúsíthatjuk olajos magvakkal, ízesíthetjük aszalt paradicsommal, olívabogyóval vagy zöldfűszerekkel.
  • A mennyiséget növelhetjük 50 (kb. 1 kg-os kenyér) vagy 100%-kal is (1,5 kg-os kenyér), a sütési idő továbbra is 45-50 perc.

Kenyér receptek