2014. június 11., szerda

Fitti chilis bab - Chili con carne

Egészséges, fitti, ízletesen, pikánsan elkészített chilis bab pulykahúsból, sok-sok paradicsommal. Ettől biztos nem fogsz a "falnak menni".

Hozzávalók a chilis babhoz (6-8 adag)

    • 50 dkg darált pulykacomb
      Fitti chilis bab - Chili con carne
    • 37 dkg májbab (3 konzerv bab, 1 konzerv bab = kb. 12,5 dkg száraz bab)
    • 2 közepes vörös
    • hagyma
    •  ½ fej fokhagyma
    • 1 üveg sűrített paradicsom (360 g)
    • 1 hámozott aprított paradicsom konzer/6-8 db friss paradicsom
    •  3 babérlevél
    •  ½ mk őrölt babérlevél
    •  csapott mk chilipor (1-2 mk Erős Pista)
    • 1 ek pirospaprika
    •  só, bors

     

    Chilis bab elkészítése

    1. A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, másnap megsózva megfőzzük/A babkonzervet leszűrjük, annyira átmossunk, hogy a hab eltűnjön róla (így nem puffaszt).
    2. Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, a tört/apróra vágott fokhagymát hozzáadva még fél percig a tűzön hagyjuk.
    3. Beleforgatjuk a darált húst és élénk tűzön átsütjük.
    4. Ezután öntünk hozzá egy kis vizet, megszórjuk a pirospaprikával, a borssal, a sóval és az őrölt babérlevéllel.
    5. Fedő alatt puhára kb. 30 perc alatt pároljuk.
    6. Hozzáadjuk a paradicsompürét, az aprított paradicsom konzervet.
    7. Hozzákeverjük a leszűrt babot, kicsit hígítjuk vízzel, ha szükséges. Sűrű ragut kell kapnunk.
    8. Ha száraz babbal készítjük, a babot külön főzzük meg, öntsük le a levét, majd adjuk az elkészült mártáshoz. Hasznos tippeket olvashatsz ITT a babfőzésről.
    9. Chilivel megbolondítjuk.
    10. Tálalhatjuk párolt rizzsel, friss salátával, de akár más párolt zöldségekkel is. Párolt padlizsánnal is nagyon finom :)