2015. augusztus 14., péntek

Meggyes-kókuszos-csokis torta (sütés nélkül)

Egészséges, teljes értékű, friss alapanyagokból készült sütés nélküli paleo torta. Mivel sütés nélkül készül, nem csak a paleo desszertek közé, hanem a nyers torták közé is besorolható.

Fitti meggyes-kókuszos-csokis torta (paleo, sütés nélkül)
Kicsit utánajártam az élő ételeknek és azt találtam ezzel kapcsolatban, hogy a nyers tortákhoz nem használnak semmilyen lisztet, tojást, tejtermékeket vagy cukrot, hanem olajos magvakból, nyers gyümölcsökből, zöldségekből, kókuszolajból állnak, édesítéshez például datolyát és mazsolát használnak, zselatin helyett pedig az útifű maghéjat.

Elolvastam néhány receptet, majd férjem szülinapjára megalkottam az első nyerstortámat. Nagyon jól sikerülhetett, mert a vendégek két szeletet is elfogyasztottak egymás után :) Szerintem tényleg ez volt eddig a legfinomabb tortám. És a legegyszerűbb is :)  

Az egyszerű és gyors elkészítés különösen igaz a nyers tortákra. Csak egy turmixra van szükségünk, még a sütőt se kell bekapcsolnunk és csak a kreativitáson múlik, hogy éppen milyen csodasüti születik. Ha már bevált egy recept, akkor gyorsan elkészítjük a rétegeket és már mehet is a torta a hűtőbe. Az elején persze kísérletezni kell, hogy ezek a rétegek viszonylag stabilak legyenek, ami idő, de nagyon megéri. Ezzel a recepttel a kísérletezésre fordított időt is megtakaríthatod :)

Azért szeretném megjegyezni, hogy bár ez a torta egészséges alapanyagokból készült, azért van benne rendesen kalória. Tehát egyszerre csak egy szeletet együnk :)

Hozzávalók

Tortaalap
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 7 dkg lenmagliszt
  • 10 dkg datolya (cukor/glükózszirup mentes!)/mazsola
  • 2 ek kakaópor
  • víz
Meggyes réteg
  • 0,5 kg kimagozott meggy
  • 5 dkg datolya/stevia
  • 2,5 ek útifű maghéj
  • fahéj
Kókuszos réteg
  • 12 dkg kókuszreszelék
  • 1 dl olvasztott kókuszzsír
  • méz
  • víz
Csokoládé bevonat
  • 4 ek kókuszzsír (szilárd állapotban mérve)
  • 3-4 ek kakaópor
  • méz
Díszítéshez
  • meggy
  • citromfű
  • kókuszchips
  • (méz)
Elkészítés
  1. A kókuszreszeléket beáztatjuk annyi vízben, ami éppen ellepi.
  2. A beáztatott datolyát kevés víz hozzáadásával összeturmixoljuk.
  3. A kimagozott meggyet darabos állagúra turmixoljuk, majd hozzákeverjük a datolya 1/3 részét (5 dkg) és ízlés szerint fahéjat. Ha szükséges, még édesíthetjük steviával. Ezután hozzáadjuk az útifű maghéjat és félretesszük.
  4. A datolya 2/3 részét összegyúrjuk a tortaalap többi hozzávalójával. Ha nem áll össze, adhatunk még hozzá vizet. A tésztát 22 cm-es, folpackkal kibélelt kapcsos tortaformába nyomkodjuk.
  5. A meggyes réteget ráöntjük a tortaalapra és betesszük a hűtőbe.
  6. A kókuszreszeléket a vízzel együtt a turmixba öntjük, majd hozzáadjuk a folyékony (felolvasztott, de nem meleg) kókuszolajat és az egészet elturmixoljuk. Egy tálba szedjük a krémet és mézzel ízesítjük.
  7. Mielőtt felvinnénk a kókuszos réteget is a tortára, várjuk meg, hogy a meggyes réteg annyira megszilárduljon, hogy a kókuszkrémet el tudjuk rajta anélkül kenni, hogy az belenyomódna a kókuszba.
  8. Ha elkészültünk mindhárom réteggel, a tortát betesszük ismét a hűtőbe.
  9. Elkészítjük a csokimázat: a folyékony kókuszolajhoz hozzákeverjük a kakaóport és a mézet.
  10. Inkább langyos legyen a máz, amikor bevonjuk vele a tortát, különben megolvaszthatja a kókuszos réteget. 
  11. Ha megszilárdult a csokiréteg is, mézet csepegtetünk a torta tetejére, megszórjuk kókuszchipsszel és meggyel díszítjük.
  12. Behűtve szépen lehet szeletelni. A nyers gyümölcs miatt 2 napon belül érdemes elfogyasztani.
******************************************************************************************
A Fitti Konyha neve 2016.03.06-án megváltozott és a blog új oldalra költözött!

Az új név: Szilvi ÍzVilág

Csak a név változott, a hasznos tartalom továbbra is megmarad!

Sőt, az új oldalon sokkal kényelmesebben keresgélhetsz a finom és diétás receptek között :)
 

Megnézem a Szilvi ÍzVilág új oldalt!