2015. szeptember 27., vasárnap

Fitti fahéjas-szilvás lepény

Habkönnyű szilvás lepény fahájjal, finomliszt és cukor nélkül, mazsolával és kevés nyírfacukorral édesítve.

Fitti szilvás lepény vaníliasodóval
Könnyen és gyorsan elkészíthető, pihe-puha reform sütemény, amihez ha kedved tartja, vaníliapudingból egyszerű vaníliasodót is készíthetsz. Mirelit szilvával is finom :)

Ez a fitti süti recept is mutatja, hogy cukor hozzáadása nélkül is szuper finom és egészséges süteményeket lehet készíteni. Ez a szilvás lepény szinte semennyi zsírt nem tartalmaz! Így is lehet sütni :) 

Láss neki és írd meg, hogy ízlett!


Hozzávalók a fitti szilvás lepényhez

  • 9 dkg durum simaliszt
  • 9 dkg Graham-liszt
  • 10 dkg mazsola 
  • 4 dkg nyírfacukor
  • 3 tojás
  • 12 db nagyobb szilva
  • 3 ek tej/víz
  • 3 ek étolaj 
  • 2 csapott ek kakaópor
  • 2 mk fahéj
  • 2 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna

Hozzávalók a vaníliasodóhoz

  • 1 vaníliás puding
  • 7 dl rizstej/tej
  • stevia/nyírfacukor ízlés szerint

A szilvás lepény tetejére

  • Cukormentes gyümölcsíz vagy kevés tortazselatin
  • 1 ek szeletelt mandula

Fitti szilvás lepény elkészítése

  1. A mazsolát felöntjük annyi folyadékkal, hogy éppen ellepje, hagyjuk, hogy megpuhuljon, majd kézi mixerrel pépesítjük.
  2. Hozzákeverjük a 3 tojássárgáját, a folyadékot, az olajat, a fahéjat, a kakaóport és a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, tésztát kézi mixerrel jól kidolgozzuk. A tészta akkor jó, ha annyira sűrű, hogy a tojáshabot még kényelmesen bele tudjuk emelgetni anélkül, hogy összetörnénk. Ha nagyon sűrű, adjunk még hozzá egy kevés vizet.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és villa segítségével óvatosan a tésztába emelgetjük.
  4. A sűrű masszát 28 cm-es tortaformába öntjük, amelynek az alját előzőleg sütőpapírral kibéleltük, az oldalát pedig kikentük és kiliszteztük.
  5. A félbe vágott szilvákat a sűrű masszára helyezzük és megszórjuk még egy kevés fahéjjal.
  6. 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük. A formát rácsra helyezzük, hagyjuk kicsit hűlni, majd kivesszük belőle a lepényt. 
  7. A sütőpapírt lehúzzuk, a sütemény tetejét még melegen megkenjük a gyümölcsízzel vagy zselatinnal, hogy szép fényes legyen és ne száradjon ki.
  8. A vaníliás pudingból elkészítjük a sodót, amelyet külön kínálunk a süteményhez.
  9. A szárazon megpirított mandulával megszórjuk a sütemény tetejét.

Lájkold a Fitti Konyhát!

Megnézem a Fitti Konyha Facebook oldalát!


Szilvi - Fittinek lenni jó!