2014. november 9., vasárnap

Mi az az útifű maghéj és mire jó? - Akár zselatin helyett is!

Ha nem mersz belevágni a zselatinos sütikbe és krémekbe, akkor ezt imádni fogod :) Ha híg lett a krém vagy a zselatinos süti, akkor ezzel a módszerrel gyorsan korrigálhatod a hibát. Egyszerű használni, ráadásul az extra fitti kategóriába tartozik, így bátran ajánlom Neked is kipróbálásra :)

Mire jó az útifű maghéj?

De mi is az az útifű maghéj? 


Az útifű maghéj (Psyllium husk) igazi "szuperétel" (superfood), 85 %-ban tartalmaz élelmi rostot. Az élelmi rostok fogyasztása szintén fontos a szervezetünk optimális működéséhez, azonban a hagyományos cukros, finomított ételeket fogyasztók inkább rostszegényen táplálkoznak.

Miért van szükségünk élelmi rostokra?

  • Az élelmi rostok (diétás rostok) csökkentik a vércukorszintet és koleszterinszintet.
  • Hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához, így ha rostokban gazdag ételt fogyasztunk, később éhezünk meg.
  • Kedvező hatást gyakorolnak elhízás, cukorbetegség és különböző bélbetegségek esetén.
  • Tisztítják a májat, epét, kíméletesen méregtelenítenek.

 

Útifű maghéj fitti süteményekhez és krémekhez


Ha valamilyen oknál fogva nem használsz vagy nem szívesen használsz zselatint (bonyolultnak találod, már párszor megjártad vele, nem szereted az ízét, vega vagy, stb.), esetleg szeretnél valami egyszerűt és újat tanulni, akkor az útifű maghéjat érdemes kipróbálnod. 

A zselatinnal készülő sütemények és krémek készítésénél kiváló alternatív megoldást jelenthet. Gyakorlatilag úgy működik, mint a zselatin, csak jóval egyszerűbb a használata. Az útifű maghéjat és a zselatint akár egymással kombinálva is használhatod, ha például a süti vagy a krém nem lett elég szilárd, mert mondjuk kevés zselatint használtál.

Mivel növényi eredetű, vegetáriánusok is fogyaszthatják. Az útifű maghéj "zselésítő" hatása a vízmegkötő képességén alapul, az útifű vízből akár a tömegének 20-szorosát is képes megkötni. Az adagolást igen könnyű kitapasztalni, általában fél kiló gyümölcshöz 1 evőkanál elegendő.

Az útifű maghéj természetes gyümölcszselék és gyümölcsrétegek, krémek szilárdítására is alkalmas (Olvasnivaló az útifű mag használatához: Valódi gyümölcsös réteg tortákhoz).

A kezdő lépésekben szeretnék Neked segíteni a következő két fitti és finom sütivel, amelyekben útifű maghéjat használtam:

Fitti paleo almás pite


Fitti csokitorta recept

Mire jó még az útifű maghéj? 


Te mire használod még az útifű maghéjat? Segíts azoknak, akik még nem ismerik, írd a válaszodat a kommentekbe :)


Mit használj útifű maghéj helyett?


Útifű maghéj helyett zselatint használhatsz, de szerintem a zselatin használata sokkal nehezebb, mint az úfifű maghéjé.

Szilvi - Fittinek lenni jó :)

Lájkold a Fitti Konyhát!


Megnézem a Fitti Konyha Facebook oldalát!



Forrás
Mai ismereteink a diétás (élelmi) rostokról