2015. augusztus 12., szerda

Fitti petrezselymes-hagymás tök

Gyorsan elkészíthető, zsírszegény, alacsony kalóriatartalmú hagymás tök petrezselyemmel megszórva.

Fitti petrezselymes-hagymás tök
Petrezselymes burgonya helyett érdemes kipróbálnunk a petrezselymes tököt is, ami nagyon gyorsan elkészül, finom és kifejezetten kalóriaszegény

Míg 100 gramm nyári burgonya 88 kalóriát, ugyanennyi tök mindössze 31 kalóriát tartalmaz. 

Ehhez jön még, hogy a petrezselymes burgonyát általában jó sok vajjal készítik, és hogy a burgonyából átlagban akár 300 grammot is elfogyasztunk. 

Kalóriadúsabb feltétekhez, húsokhoz is jól illik, amelyek így kevésbé terhelik meg az emésztésünket, mintha burgonyával vagy rizzsel fogyasztanánk őket.

Számszerűsítve:
250 gramm tök: 77,5 kcal
250-300 gramm burgonya: 220-264 kcal

Ezzel persze nem a burgonyáról szeretnélek lebeszélni. Én is imádom a krumplit, de néha jó mást is a tányérra tenni. Próbáld ki Te is!


Hozzávalók a petrezselymes tökhöz

  • 1 kg főzőtök
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 2 tk kókuszzsír (vaj)
  • szójajoghurt (natúr joghurt)
  • só, bors



Petrezselymes tök elkészítése

  1. A hagymát felaprítjuk és wokban fedő alatt kicsit dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a kockára vágott főzőtököt, sózzuk, borsozzuk.
  3. A tököt fedő alatt roppanósra dinszteljük víz hozzáadása nélkül.
  4. A petrezselyem zöldjét is hozzákeverjük a tökhöz (Csak a legvégén érdemes, ha főzzük, elveszti az aromáját és a vitamintartalmának jó részét).
  5. Fogyasztáskor egy kevés olíva-, lenmag- vagy tökmagolaj hozzáadásával értékes tápanyagokkal gazdagíthatjuk a köretet (1 kk kb. 9 kcal,1 tk olaj kb. 27 kcal). 
  6. Ebből a mennyiségből 4 adag petrezselymes tök készül (117 kalória/adag).
  7. A petrezselymes tököt megbolondíthatod egy kis olívaolajjal, de akár joghurttal is isteni! 

Fitti tippek

  • Az ételeket normál étkezés mellett is érdemes zsírszegényen elkészíteni. Ez nem azt jelenti, hogy nem ehetünk zsírt, viszont nem mindegy, hogy milyen zsírt viszünk be. A telített zsírokat (állati eredetűek, pl. hús, tejtermékek, kivéve a növényi eredetű kókuszzsír) érdemes visszaszorítani (de nem nullára!) és inkább a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi eredetű olajokat (Étolaj kisokos) előnyben részesíteni. Ezek közül is a minőségi, azaz hidegen sajtolt étolajok a legjobbak (pl. olívaolaj, lenmagolaj, tökmagolaj, stb.), viszont ezekkel nem érdemes főzni, mert tápanyagtartalmuk hő hatására lebomlik. Ezért ezeket az étolajokat utólag, fogyasztáskor adjuk az ételhez.
  • A javasolt napi zsírbevitel a teljes energiaszükséglet 15-30 %-át teszi ki, ami egy 2000 kalóriás étrend esetén 33-66 gramm zsírnak felel meg. A telített zsírsavak a teljes zsírbevitelnek max. 10%-át tehetik ki (állati eredetű zsírok, amelybe beletartozik a húsok zsírtartalma és a vaj is), a többit (max. 20%) egyszeresen (olívaolaj) és többszörösen telítetlen zsírokból (étolajok) vigyük be.