2016. január 30., szombat

Fitti bolognai vöröslencséből

Ez a bolognai bizony hús helyett vöröslencséből készült. Az íze és az állaga mégis fenomenális :)

Bolognai vöröslencséből
Hogy miért? Mert a finom bolognai titka nem a hús, hanem a szósz. Ha bolognai szósz fűszerezése
finom, akkor a bolognai spagettid is szuper finom lesz!

Szerintem ez a bolognai szósz és a vöröslencse tökéletes párost alkot. Eddig mindenki imádta, remélem, Neked is az egyik kedvenc ételed lesz.

Én durum spagettit választottam most, de tejes kiőrlésű vagy más alternatív gabonából készült spagettivel is összeillik ez a bolognai mártás.

Próbáld ki, mert megéri!

Bolognai hozzávalók

  • 30 dkg vöröslencse
  • 2 hámozottparadicsom-konzerv
  • 4-5 ek sűrített paradicsom
  • 2 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 2 vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek nádcukor
  • olívaolaj
  • vörösbor
  • Fűszerek: só, bors, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, fűszerpaprika, (kurkuma, római kömény)

Bolognai elkészítése

  • Reszeld le a hagymát és kevés zsiradékon kezd el dinsztelni, majd szórd rá a nádcukrot, és kevergetve karamellizáld. Add hozzá a répát, a zellerszárat és a fokhagymát is és párold kicsit tovább.
  • Sózd, borsozd, szórd meg a fűszerpaprikával, majd engedd fel kevés vízzel. Kicsit párold, majd jöhet a vöröslencse, a vörösbor és egy kis fűszer.
  • Öntsd fel a vöröslencsét nagyjából 2-szeres mennyiségű vízzel és fedő alatt főzd csaknem puhára.
  • Öntsd hozzá a paradicsomkonzervet, majd keverd hozzá a paradicsompürét is, és főzd a szószt fedő nélkül addig, míg a lencse meg nem puhul és a mártás megfelelő sűrűségű lesz.
  • Ellenőrizd a bolognai mártás ízét, ha még szükséges, fűszerezd.
  • Jó étvágyat ehhez a mennyei bolognaihoz :)

Vöröslencsés bolognai a FEM3 Café-ban

Ezt a vöröslencsés bolognai spagettit a FEM3 Café-ban főztem meg. Krisztiánnal és Anettel nemcsak a bolognai készítéséről, de a diétázásról is beszélgettünk. A bolognai jól vizsgázott, így Neked is sok szeretettel ajánlom az elkészítését.